preskoči na sadržaj

Osnovna škola dr.Vinka Žganca Vratišinec

Login
Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Anketa
Koliko vremena prosječno na dan koristite računalo?

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Noć muzeja 2017.
Autor: Lidija Kovačić Faić, 25. 1. 2017.


Prema odluci Hrvatskog muzejskog društva, ovogodišnja tema popularne kulturne manifestacije Noć muzeja 2017. je Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo. U toj preporuci, djelatnicima Muzeja Međimurja Čakovec nije bilo teško prepoznati najpoznatijeg međimurskog etnomuzikologa, melografa i akademika te najznačajnijeg hrvatskog zapisivača narodnih plesova, obreda i običaja – dr. Vinka Žganca (Vratišinec 1890. – Zagreb 1976.). Stoga je Noć muzeja 27.siječnja 2017. u Muzeju Međimurja Čakovec bila u znaku dr. Vinka Žganca. U predstavljanju života i djela našeg glazbenog velikana Muzej je dao prednost njegovom rodnom Vratišincu, pa je otvorenje manifestacije i prateći kulturni program bila prigoda da se istoimena međimurska općina predstavi programima i aktivnostima s kojima njeguje uspomenu i čuva glazbenu baštinu zaslužnog sumještanina. Na samom otvorenju manifestacije, u kulturnom programu sudjelovali su KUD «dr. Vinko Žganec Vratišinec»,

 

Društvo žena Gornji Kraljevec koje su osim pjesme pripremile i međimurske sastice,

 

Mješoviti pjevački zbor dr. Vinka Žganca Vratišinec

 

i učenici OŠ dr. Vinka Žganca Vratišinec koji su otvorili program pjesmom i recitacijom Samuela Šarića.

U sklopu otvorenja učitelj povijesti naše škole Tomislav Sušec, održao je vrlo inspirativan govor u kojem je prisutnima objasnio kako naša škola njeguje sjećanje na dr.Vinka Žganca.

 

U suradnji s Maticom hrvatskom Čakovec u izložbenom salonu Muzeja otvorena je izložba o dr. Vinku Žgancu, a u Muzejskom informativnom centru održano je stručno predavanje znanstvene suradnice na Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, dr. sc.Irene Miholić.

Institucijama, udrugama i zaslužnim građanima uručena je sakupljena i sačuvana građa Instituta o dr. Vinku Žgancu, objavljena u trilogiji pod nazivom Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja. U ime naše škole, knjige je primio ravnatelj Željko Maček. Kulturni program održala je kantautorica i studentica etnologije i kroatistike Lea Šprajc.

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju